Rezepten

Alpenpasta

Rösti

Volgens de geleerden wordt het een lange koude winter.

En naast alle ongemakken als ruiten krabben,

koude vingers en gladde wegen

zijn er ook heel veel leuke dingen aan het koude weer.

Al die winterse feel good momenten wil ik graag met jullie delen.

Om te beginnen het recept van een heerlijke alpenpasta.

Ideaal als opwarmer na een winterse wandeling.

 

 Ingrediënten

  • 100 gram penne
  • 120 gram boter
  • 1 grote ui in ringen
  • 150 gram bacon, in dobbelsteentjes
  • 200 ml room
  • 1 blaadje laurier
  • vers gemalen zwarte peper
  • 100 gram gruyère, geraspt
  • 100 gram emmental, geraspt
  • 100 gram aardappel, in de schil gekookt en in blokjes van 2 cm 

 

Bereiden

 Kook de penne in ruim water met zout halfgaar. Giet af en stort de penne in een ingevette ovenschaal.

Doe er mootjes boter op zodat de pasta niet gaat plakken.

Sauteer de ui in de boter zacht,

voeg de bacon toe en bak die een minuut mee.

Haal de pan van het vuur en voeg de room, peper en laurier toe.

Zet de pan weer op het vuur en laat het een paar

minuutjes zachtjes pruttelen.

Doe de roomsaus, kazen en aardappel bij de penne

en meng alles goed door elkaar.

Leg wat mootjes boter op de pasta en doe de schaal zo'n 15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven tot de inhoud borrelt en goud begint te kleuren.

 * lekker met appelmoes of een frisse groene salade

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 500 g iets kruimige aardappelen
  • 25 g boter
  • Keukenspullen
  • Keukenmachine

 

Bereiden

Stap voor stap koken:

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken.

 

Klop in een kom het ei met peper en zout los. Schil de aardappelen en rasp in de keukenmachine of op een blok rasp. Meng ze direct door het losgeklopte ei.

Verhit de boter in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag. Schep het aardappelmengsel in de pan en druk het met de achterkant van een spatel goed aan. Bak de koek op een middelhoog vuur ca. 7 min.

 

Laat de rösti uit de pan op een groot deksel glijden. Leg de koekenpan over de koek en keer ze samen. Bak de andere kant nog ca. 3 min. Laat de rösti op een bord glijden en snijd hem in punten.

 

Variatietip:

Rösti is verrassend eenvoudig te maken. Met gerookte zalm en zure room is het een supersnel en feestelijk hoofd- of voorgerecht. Het is typisch Zwitsers, oorspronkelijk uit Bern.

Combinatietip:

Lekker bij vlees in roomsaus of met gebakken eieren en een gemengde salade.