Algemeinen Informationen

Essen und Trinken

Die Schweiz ist ein Land mit vielen traditionellen und typischen Gerichten. Die Schweizerische Küche kombiniert mit einflussen aus der Deutschen, Französischen und Italienischen Küchen. Pro Region ist der unterschied groB.

Toch hebben een aantal gerechten de grenzen van de regio’s overschreden. Die gerechten staan bekend om traditionele Zwitserse gerechten en word in elke regio in Zwitserland veel gegeten. Een aantal gerechten zijn:

 

Deelvraag 1: Wat is typisch Zwitsers?

Kaasfondue

Gesmolten kaas en stukjes brood. De stukjes brood worden op de fonduevork gespietst en geroerd in de gesmolten kaas die in een caquelon (karamische pan) geserveerd wordt.

 

Raclette

Gesmolten kaas geserveerd met "Gschwellti" (in de schil gekookte aardappelen), augurken en uien in het zuur evenals vruchten in mosterdsiroop.

 

Alpenpasta (Zie Rezepten)

Een soort gegratineerd gerecht van aardappelen, pasta, kaas, room en uien. En als bijgerecht niet vergeten: appelmoes.

 

Rösti (Zie Rezepten)

Een platte, in hete boter of vet in de pan gebakken koek van geraspte, gekookte (in de schil) of rauwe aardappelen, die alleen door het in de aardappelen aanwezige zetmeel gebonden worden.

 

Zwitserse chocolade

De chocolade kwam in de loop van de 16e eeuw naar Europa, op z'n laatst in de 17e eeuw werd chocola ook in Zwitserland bekend en geproduceerd. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw kwam de reputatie van Zwitserse chocolade in het buitenland op gang. De uitvinding van de melkchocolade door Daniel Peter hangt daar mee samen.

 

Zwitserse kaas

Je zou makkelijk een reis door Zwitserland van kaasmakerij naar kaasmakerij kunnen maken. Elke landstreek, elke regio heeft z'n eigen kaassoorten.